Operation eller obduktion?

Solen og Doktoren stod tidligt op denne første fridag efter at Doktoren havde fået nedsat sin arbejdstid på sit ordinære IT job.
Foran ham lå en skæbnesvanger opgave. Alt for længe havde der ligget en patient med uforudsigelige funktionssvigt indlagt på intensiv.
Det drejede sig om01lygten
en LED lommelygte af mærket UltraFire, indkøbt for 49,89 med porto betalt på Ebay, og doneret af kollega Thyssen, som en udfordring til Doktoren, og en sponsorering af ideen.
Lygten led af kun at ville lyse når man pegede på noget man ikke var interesseret i. Så snart man rettede den mod noget interessant, så gik den ud.

En nærmere diagnostik havde afdækket at problemet sandsynligvis lå i afbryderkontakten i enden af lygten. Man kunne nemlig få lygten til at blinke ved at nøkke lidt ved kontakten.

Doktoren var klar over at operationen sagtens kunne ende med at blive en obduktion, for det er jo ikke altid at selv en legetøjsDoktor magter at sætte tingene sammen igen. men så får han til gengæld oplevelsen og chancen for at blive klogere.
Doktoren adskilte lygten:02delene
Til højre ser vi bundstykket med den indbyggede afbryder. Her nærpå:03corpusdelicti
Der er ikke nogen skruer at skrue på, men Doktoren gav ikke op. Ved hjælp af sit platbor(som er en lille skarpslebet skruetrækker, som man ellers bruger til at lave små huller i træ):015værktøjet
( billedet viser også et stykke sandpapir som kommer i brug længere fremme), men med platbordet gik han i gang med at vrikke den der hvide nylondims fri:04operationsteknik
skiftevis i den ene og den anden og den ene og den anden side, indtil, pludselig:05adskilt1
kom den ud, og det viste sig at der bare var en ny udfordring. Med samme teknik:06VidereInd
vrikkede Doktoren sig videre ind. Og endelig var alle hemmeligheder blotlagt:07eksploderet
Det viste sig at den virkede nogenlunde på samme måde som en kuglepen (Hvis nogen har prøvet at skille sådan en ad), Men det vil jeg ikke trætte læseren med at gennemgå lige nu, men nøjes med at nævne at den lille ring ligger an mod fjederen til højre, og ved nærmere granskning af ringen08korrosion
– viste det sig at der var en mørk aftegning på den ene side. Doktoren mener at det drejer sig om et lag af korrosion (“rust”), som opstår når to stykker metal af forskellig art er i kontakt med hinanden, og der løber strøm igennem. Sådan et lag leder ikke strømmen særlig godt, så det kunne sagtens være her at problemet var.
På den anden side af ringen var der ingen korrossion, så Doktoren vendte ringen om, og samlede kontakten igen.
Men inden da, sørgede han lige for at rense enden af fjederen med sit stykke fine sandpapir:09afslibning
– for at lave en helt fin og ren metaloverflade på kontaktfladen.
Nå, lang historie kort, så samlede han lygten igen, og

og sådan endte det med at obduktionen endte med at blive en vellykket operation.
Klap dig selv på skulderen, Doktor 🙂

Hov for resten, der mangler lige en detalje, nemlig Doktorens hemmelige våben:016brillerne
De hjemmelavede luppebriller, som han lavede for snart mange år siden, ud af resterne fra hans gamle kamera som han skilte ad i ren nysgerrighed, og klistrede på et par billige læsebriller, og dermed fik en måde at kunne se meget små ting, som for eksempel splinter, skovflåter og andet interessant. Og også se de bittesmå ting som udgør hjertet af sådan en lommelygte her.

Tak for at du læste med, og nu er det så at konkurrencen er genåbnet om at gætte hvad for en fejl Doktoren lavede i afsnittet om færdiggørelsen af hyndekassen. Den første som kan se det, vil portofrit og kvit få tilsendt den her viste og nu renoverede lommelygte som præmie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *