Røde Kitchenaid genopstår

I de sidste uger har det blæst kraftigt fra vest.
Det kan være, at det er derfor, at denne her: 20 Pakke
pludselig dukkede op i postkassen d. 9/2, selv om den først var blevet lovet21_ankomstforudsigelse
at komme om 10 dage.

Hov, det er vist lidt indforstået, undskyld.
Det hele handler om denne her: 22 Maskine2
som ikke er den samme som den jeg reparerede i det forrige blogindlæg, men den ANDEN.
Den som optræder i slutningen, hvor den udviser en støjende adfærd:

https://www.youtube.com/watch?v=8qm7sD1WOO4

Efter at have optaget den video, skilte jeg den ad, og fandt ud af at tandhjulet her: 23 Istykret tandhjul
– det hvide nylontandhjul, som man kan skimte i de bjerge af fedt, som Kitchenaid har det med at fylde i deres gearkasser, – det tandhjul havde fået en serie tænder skrubbet af. Måske fordi nogen  havde kørt noget lige lovligt tungt rugbrødsdej, eller måske havde tabt grydeskeen ned i røreskålen. Er det noget du kender til, Anette?
Nåmen pyt med det.
For så var det jo, at jeg søgte efter reservedele til Kitchenaid på nettet, og fandt lige akkurat sådan en her: 24 Det nye gear
Og det var den som lå inde i kuverten, som du så i begyndelsen.

Jeg skovlede det meste af fedtbjerget til side, og gemte det i et gammelt økologisk landsbyflødeosteglas, som du kan se nederst til venstre på billedet her: 25 Montage
– hvor du også kan se hvordan jeg monterer det nye gear med de tre skruer der holder det fast.
Så påførte jeg en passende mængde fedt på tænderne og lejerne, 26 Genindfedtning
og så satte jeg lige maskinen løseligt sammen og
(Video, klik for at se)

https://youtu.be/7LXo5dp6V0A

Og det virkede jo meget overbevisende.
Jeg satte skruerne i, og noget andet, og huskede at sætte
(Video, klik for at se)

https://youtu.be/s6QH-k3XJzQ

Men hov! Hvad er det for en underligt oppustet støvle der står i baggrunden, sidst i videoen?

Æv, det var ikke meningen du skulle have set den. Den havde jeg ikke tænkt mig at fortælle om, for det er et underligt eksperiment. Nå, men hvis jeg har tid til at fortælle om den, så. . . Måske. Nu får vi se.

Men vi er jo slet ikke færdige med røremaskinerne, for
(Video, klik for at se)

https://youtu.be/HG5BW9zBjPg

står den og vipper.
Men heldigvis smider vi aldring noget ud, her i værkstedet, så
(Video, klik for at se)

https://youtu.be/Lo92QZ9Lu3I

Og resten er bare lidt snitteri og putteri: 27 Snitteri1
Og så skulle den også lige have afskårne kanter: 28 snit2
Og se bare hvor den passer: 29 ny gummifod
Det var det.
Så blev det tid til
(Video, klik for at se)

https://youtu.be/Xwrt9xfPhi8

Og at skrive til Anette, så hun kan sende forældrene forbi.
Nå, men det var det.

Det er sjovt at reparere. Jeg ville ønske at du også ville gå i gang.
Bare gør det. Den er jo alligevel gået i stykker, så hvis det ikke lige lykkes at reparere den, så bliver du klogere på hvordan den virker. Og så kan du bare ringe og få et godt råd: 6170 3325.

Og tak for at du du hængte på atter en gang.

Men hvad var det egentlig med den der støvle?

Tjaaa.

20 tanker om “Røde Kitchenaid genopstår”

 1. Hej Niels
  Konen klager, hendes kitchenaid ,slår igang af sig selv , det er som om det der skal sørge for den er på “0”, er lidt slidt, har nærstuderet dine billeder vedr kontakten , sidder der et eller andet i “låget” man evt kan rense, uden at skal have hele toppen

  Mvh Thomas

  1. Hej Thomas
   Desværre er der ingen vej udenom at skulle have hele toppen af. Det er beskrevet i artiklen om Kitchenaid.
   Sagen er at det ikke har noget med slid at gøre, men sker fordi den skrue der holder hastigs- armen, den skruer sig ud, med tiden. Og den kan man kun komme til at stramme ved at skille toppen ad. Det er et generelt fænomen at skruerne i Kitchenaid- er de løsner sig med tiden. Det skyldes at de har tomme- gevind, som har en lidt stejlere stigning end millimetergevind, og derfor skal strammes en lille smule mere end normale skruer. Men endelig ikke FOR meget!!
   Venlig Hilsen Niels

 2. Kære Niels,
  Jeg er nu et par gange stødt på kitchen aid røremaskiner der “hopper” når de kører med tung dej.
  Det er jo blot en lille portion, men gør at man ikke orker at ælte dejen i lang tid.
  Er det en skade/fejl eller er der bare tale om at jeg overbelaster kapaciteten?

  Mvh Katrine

  1. Med tiden bliver Kitchenaider slidte i den lås der holder maskinen nede. Så har man muligheden for at justere den skrue, der kan ses, når man vipper maskinen tilbage. Vip den tilbage og find den store skrue med en lige kærv, som ses nedenunder hovedet. Den ser ud som om den sidder løst. Det gør den IKKE. Det er en justeringsskrue, og for at justere låsen skal den skrues ud. Indtil maskinen ikke længere kan hoppe op og ned.
   God arbejdslyst

 3. Hej Niels.

  Min kære røremaskine stoppede med at dreje den anden dag. Jeg har endnu ikke åbnet for systemet, men påtænker at gøre det snarest. Inden jeg påbegynder skruen og drejen ville jeg lige høre dig til råds.
  Når jeg tænder den kan jeg høre at motor er i fuld sving – lyden er som den plejer og den arbejder i sit lukkede område, men den drejer altså IKKE med den køre dejkrog eller andre for den sags skyld. Har du et umiddelbart bud på, hvad det kan skyldes?
  Den stod af midt i en omgang bollebagning, højt tempe og varm motor.

  Mvh Anne

  1. Hej Anne
   Det er et plastiktandhjul inde i gearkassen der er stået af. Det er netop den reparation som jeg beskriver i blogindlægget. Ring gerne til mig, eller skriv, hvis jeg skal reparere den for dig, eller du har brug for gode råd til hvordan du griber reparationen an.
   vh
   Niels

 4. Jeg vil gerne vide hvor jeg kan købe nyt fedt til min kitchenaid røremaskine, Det som de sælger alle steder i DK er Kenwood gearfedt (Varenr.: KW630879) jeg har talt med et par steder og de siger at det er det i anbefaler. Men jeg vil mene at det ikke virker, når det har siddet et par minutter ser det ud til at smelter, lidt som flydende glasur.
  Dvs det falder af tandhjul osv. røremaskine lyder også meget metallisk nu, så jeg tænker det vil skade min, maskine på sigt.

  1. Hej Carsten
   Jeg må indrømme at jeg ikke har forstand på det. Men når de anbefaler den slags fedt, så er det vel godt nok. jeg kan betro dig at i de nye KA maskiner anvender de noget hvidt fedt, som også virker ret sjasket.
   Jeg ved ikke hvor man kan finde den gamle slags fedt, men hvis du kommer forbi, kan du godt få lov at dyppe i min beholdning.
   Ring lige i forvejen.
   vh Niels

  1. hej Jesper
   Det lyder som om statoren i motoren er rystet løs, og har brug for at blive strammet.
   Det er en lidt delikat operation, som jeg ikke orker at lave blogindlæg om hvordan man gør, men jeg vil gerne gøre det for dig.
   Skriv gerne til mig gennem hjemmesiden, hvis vi skal lave aftale om det.
   vh
   Niels

  1. Hej Annika.
   Ja, det kan sagtens være gearet. Det er lidt svært at vide hvad “sjovt” er, men hvis lyden lyder i retning af “Klik, klik ” når den kører, og at rørehovedet har det med at gå i stå når maskinen skal arbejde, så er det nok det der nylontandhjul.
   Jeg svarer dig også lige pr mail.
   vh N

 5. Skønt… jeg elsker at se ting, der bliver fixet 😉

  Jeg skal i gang med min egen K-aid om lidt. Hovedet hopper op der er pizza på programmet.

  Jeg tænker, at det “bare” er palen, der lige skal ha’ lidt justering…

  Go’ vind

  Mico

  1. Hej Mico
   Ja, det er nok bare noget justering der skal til.
   Ring til mig hvis jeg skal hjælpe dig på vej. Find nummeret under “Kontakt”
   vh
   Niels

 6. Vi har en kitchenaid magen til, det lugter meget brændt når det har kørt ganske kort tid og den kan heller ikke trække så mange kræfter mere. Har du et bud på hvad fejlen ef og hvordan den udbedres

  1. Det er svært at sige noget sikkert om. Det lyder måske som en fejl på regulatorkredsløbet. Jeg vil gerne kigge på maskinen for dig. Skriv gerne en besked til mig i kontaktfeltet. Findes under “Kontakt” øverst på siden.
   vh
   Niels

 7. Har lige skiftet gearet. Præcis som du har gjort.
  Efter samling vil min maskine nu ikke starte.
  Der kommer kontakt imellem det to ‘plader’, når jeg slår den til, men der kommer ikke gang i maskinen.
  Hår du nogle gode råd?

  1. Hej Johnny.
   Undskyld det sene svar. Men sandsynligvis er du kommet til at vende kullene forkert. De skal vende helt nøjagtigt som de sad inden du tog dem ud. Der er en fas på dem, som skal passe ind over en lille tap som sidder i bunden af hullet. Kan ses ved hjælp af en lille lygte inden du monterer kullet.
   Held og lykke.
   vh
   Niels

 8. Ih hvor er du dygtig. Jeg hjembragte for flere år siden fin kithen aid ….fra USA. Og kan ikke bruge den for den kører alt for hurtigt. Har prøvet med transformer fra Kina til at halvere strømforsyninger. ..men det virkede ikke….så du står den altså i skabet sprint og ubrugt. Har du en genial idé?

  1. hej Therese
   Der er selvfølgelig det at der kun er 110 volt i de amerikanske stikkontakter.
   Det har de skrevet om her: http://www.davidlebovitz.com/2009/06/will-a-kitchenaid-from-america-w/
   Men jeg fandt en konverter der skulle kunne forandre de 230 v til de 110 v som din maskine har brug for: den er ikke voldsomt dyr:
   http://www.ebay.com/itm/Goldsource-STU-300-W-Watt-Step-Up-Down-110V-220V-Voltage-Converter-Transformer-/391274061164?hash=item5b19c05d6c:m:moAJ6BWXjhGVz4sJCaA3wuw
   men måske er det sådan en du har anskaffet i forvejen.
   KH
   Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *