Lodning af musikstik

Så var det at Doktorens gode ven og gamle Doktor- Læremester dukkede op og fortalte at ham og hans kumpaner havde svært med at komme u’ mæ’et, hvilket er fynsk for at den musik de laver ligesom ikke ville komme ud af den anden ende af de ledninger som musikken blev puttet ind i den ene ende af.
Så Legetøjsdoktoren fik til opgave at lave 4 af sådan nogen her: a9færdig
og det forestiller et såkaldt Jackstik der er sat på et skærmet kabel. Kablet er den sorte snor Han holder i hånden. Inden i det er der to bundter af kobbertråde (Kaldet ledere, fordi de kan lede strømmen).
Et i midten, og det andet består af en masse tråde der ligger som et rør udenom lederen i midten med noget isolerende plastik imellem.
Den uden om hedder skærmen, og den sørger for (skærmer) at musikken ikke flyver ud af kablet, og især at der ikke kommer noget musik ind i lederen, som ikke skal være der.
Men det er noget radio- noget, som jeg ikke rigtig kan forklare.

Men Doktoren kan heldigvis lodde, for det er nødvendigt når man skal sætte sådan noget ledning fast på den slags stik. og til det skal man bruge ena0loddekolben
loddekolbe, som er en elektrisk indretning som kan blive vældig varm ude i den tynde ende. Så varm at den kan smelte loddetin, som er noget metal som bliver næsten lige så flydende som vand når det bliver varmet op af loddekolben. Når man så fjerne kolben og puster, så stivner det igen.
Pointen med det er at forsøge at se om man kan få forbindelse mellem kobberet inde i ledningen og så det metal der sidder inde i stikket, så der bliver en elektrisk forbindelse. og der sørger man for at loddetinnet stivner lige akkurat så det klistrer de to stykker metal sammen.
Jeg er godt klar over at det lyder ret indviklet, og det er det også. Og når Doktoren så oven i købet skulle tage billeder til alle jer billedforvænte tilskuere, så var det lige ved at kræve mere end han havde af arme, ben og tommelfingre og tæer, så han besluttede sig for at prøve noget NYT: Video!
Han fandt ud af at bruge det indbyggede kamera i pluteren til at optage video med, imens han loddede stikket. Det gik også fint, selv om det endte med at han fik filmet at han lavede en FEJL!
Nå, men den video kommer der et link til, nedenfor Imens må I se på de billeder jeg har fisket ud af Doktorens video.
Det første er her, hvor han fortinner lederen (Den inderste ledning, ikke Hans kone!):
a1 fortinning af lederen
Her lægger vi mærke til en pointe ved lodning, nemlig at det gælder om at varme det op som man vil have tinnet til at smelte hen på, og så putte tinnet på det varme metal.
Hold da op hvor er det et dårligt billede, fra den der video.

Jeg tror hellere at I må få lov at se videoen med det samme, i stedet for.
Den er ikke i professionel kvalitet, men den beskriver hvordan det ser ud når man lodder sådan et stik på sådan en ledning. Den viser også Doktorens problemer med at sige noget sammenhængende og forståeligt imens han opererer.
Advarsel: Den er lidt lang og kedelig, sammenlignet med de andre kattevideoer som i ser derude

Hvis den var FOR lang og kedelig, så kan I nøjes med klimaks, hvor Doktoren indser sin fejl, ved at kigge på denne her, som er kortere og mere intens:

Jeg vil opsummere kort, hvad man kan lære af denne oplevelse:

1 HUSK at trække gummimuffen på ledningen Inden du går i gang med at montere stikket.

2 Doktoren skal finde en måde at tage billeder af sine operationer, så det ikke er nødvendigt at rode med de der videoer.

3 Når du lodder så skal kolben være godt varm, og husk at det metal som skal loddes sammen, også skal være så varmt at tinnet smelter på det.

4 Når kolben er godt varm kan der ske det at plastikken omkring lederen smelter hvis man holder kolben for længe på lederen, og det behøver man heller ikke hvis kolben bare er varm nok.

5 At lodde lyder meget indviklet, men det er faktisk ret sjovt. Og også lidt farligt!!. Kig forbi hvis du skal have noget loddet, så finder vi ud af det. og Doktoren kan også lodde med ILD!

Afslutningsvis skal det nævnes at dette projekt blev udført mens Doktoren stadig gik og overvejede om han skulle bede om at komme ned i tid på sit civile arbejde, for at kunne hellige sig Doktorgerningen en dag om ugen.
I mellemtiden er dette blevet virkelighed, og på onsdag har han sin første konsultation
Der har allerede vist sig en patient til denne, og det er den lygte som var blevet udlovet i præmie til den der fandt fejlen i arbejdet med hyndekassen del 2, hvilket ingen heldigvis har gjort, eftersom lygten ikke er repareret endnu.
Men Onsdag!! Der bliver det stort.
Tak for at du endnu en gang lagde opmærksomhed til min trang til at udbrede mig om ting som ingen har spurgt om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *