Bjørn Teddy Røremaskine

Det lyder som et stykke legetøj til bamsen, og det er både sandt og ikke.

Det er sådan en her:

Og den betragtes i brede kredse som toppen af poppen indenfor røremaskiner. Den er lavet i Danmark af en virksomhed der laver store og professionelle røremaskiner.
Den lyder super lækkert, og kører super lækkert, ser super lækker ud, og den har ry for at være bjørnestærk. Og så er der ikke en skrue at se.  Og det er jo lidt frustrerende når man nu har fået sådan en ind, og meget gerne ville kunne splitte den ad, for at reparere gearkassen, som lod til at have et dårligt tandhjul.  Senere viste det sig at være rigtigt:
Hvis du står i samme situation, så skal du bare kigge videre her, for det lykkedes at finde det hemmelige sted, hvor der skulle skrues for at få adgang til

Det indre af maskinen.
Nå, men altså, til at begynde med skal du have lirket de to store knapper af:

Her bruger jeg en speciel lirker som jeg købte en gang, og som er beregnet til at vride bagdækslet af dit armbåndsur. Men det gælder om at være forsigtig. Du kan også bruge noget andet tyndt og fladt, som f. eks en paletkniv.
Når knappen (og den på den anden side) er kommet af, så skriver du lige V og H på knapperne og på maskinen, for at huske at sætte dem rigtigt på, når du skal samle dem igen. og så ser der sådan ud inde bagved:

Og her kan du se at jeg har antydet hvor nøglen til at få bamsen skilt ad, sidder henne. Det er lige sådan i den anden side.
Vend dyret om, og så du kan få din Unbrakonøgle ind og udskrue:

Når begge skruerne er løsnet helt (De kommer dog ikke ud, for de er sikret med nogle nylon skiver), så kan du lirke låget af.

For at afmontere drivremmen skal du have fat i låserings- tangen:

Du trækker den store remskive op, samtidig med at du drejer den rundt.
Hov, den vil jo ikke dreje rundt, fordi gearkassen er ødelagt!
Så må du også have låseringen ved det lille remhjul af, og trække begge to op.
Når remhjulene er borte, så ser det sådan ud:
Herfra gik det så hurtigt at jeg ikke nåede at tage billeder.
For at få rørehovedet af, så går det ud på at løsne den lille unbrako- bolt til venstre i billedet, og forsigtigt slå den aksel der sidder under den, nedad. Så er det bare med at se at finde et nyt rørehoved. Det er nemlig ikke muligt at købe det ødelagte nylon tandhjul separat. Det ville ellers nok kunne koste omkring en halvtredser. I stedet skal man købe et helt rørehovede til over 1000 kr.
Men det er nu også meget pænere end det gamle:

Inden jeg gik i gang med at samle Teddy igen var der lige et større arbejde med at rense det tandhjul som overlevede sammenbruddet for stumper af gamle nylontænder:

De sad nemlig inde i sprækkerne i spidshjulet her:

Men efter et stykke tid var tiden kommet til at smøre det nye tandhjul med noget specielt nylon- fedt, som leverandøren havde været så søde at sende med:

Og så var det ellers bare at gøre det hele omvendt. Det vil sige at der er lige et sted at være opmærksom. Det er når det nye rørehovede skal op på plads. Så er der ikke noget med at banke med hammer eller lignende.
Nej, hellere lige lirke det på plads, og så ellers trække det på plads ved at stramme skruen godt:

Endelig vil jeg sige at det undrer mig, at også denne dyre og høj- kvalitets- røremaskine ikke har nogen beskyttelse af gearene imod overbelastning. Det ville have været super let at lave, for konstruktørerne. En simpel moment- kobling i forbindelse med remhjulet ville have forebygget at denne maskine skulle igennem en kostbar reparation.
Det er noget jeg har set på mange andre maskiner også.

Men der skal selvfølgelig holdes gang i produktionen.

32 tanker om “Bjørn Teddy Røremaskine”

 1. Hej. Niels

  Jeg var også den glade ejer af en Teddy bjørn indtil idag, hvor jeg skulle ælte en pizza dej på 750g, den starter fint men kører ca 30 sek så slukker den af sig selv. Efter at have taget strømmen fra og ventet ca 30 sek gør den det samme igen.
  Se video
  https://vimeo.com/354655898
  Den lyder helt som den skal så tror ikke det er noget mekanisk men derimod elektrisk.
  Den gjorde det samme sidste sommer en af de varmeste dage, hvilket dengang fik mig til at tro det kunne være en thermo sikring, men idag er der kun 21 grader i køkkenet og den har stået ubrugt hen siden fredag aften.
  Har du en ide om hvad det kan være?
  MVh Anders

  1. Hej Anders
   Tak for din henvendelse. Og tak for filmen. Det fremgår af filmen at hastigheden på maskinen falder lidt, indtil det tidspunkt hvor den slukker. Automatikken burde jo vistnok holde den samme hastighed, og bare sende mere effekt til motoren, så hastigheden var konstant.
   Hvis jeg skal gætte, så kunne det være en defekt ved styre- elektronikken, som på Teddyerne er ret avanceret.

   En anden hypotese kunne være, at der er for stor mekanisk modstand i maskinen af en eller anden grund, så den ikke er i stand til at opretholde den ønskede hastighed, og derfor giver op.

   Hvad sker der hvis den bare kører ubelastet? Slår den så også fra?
   Venlig Hilsen
   Niels Monberg
   Reparationsværkstedet.

   1. Hej Niels.

    Mange tak for dit svar, det er helt rigtig hvad du skriver
    “Det fremgår af filmen at hastigheden på maskinen falder lidt, indtil det tidspunkt hvor den slukker. ” Efter at have taget strømmen fra den i ca. 48 timer kunne den fint ælte et rugbrød i 20 min igår aftes. Jeg kan umiddelbart ikke se at den er fysik belastet nogen steder og kører lige nu upåklageligt.

   2. Ja, nogle gange er teknik underligt.
    De der periodiske fejl er de værste. . .
    Held og lykke fremover. Vi håber at nissen er helt borte.

 2. Hej Niels.
  Jeg er også lykkelig Bjørn røremaskine ejer.
  Mit problem består i at den til tider ikke vil starte efter at toppen har været løftet , og er lukket igen.
  Er det noget du kender en løsning og og evt. kan lave ?

  1. Det lyder som en fejl ved den der sikkerhedsafbryder, som sørger for at maskinen ikke vil køre når den er åben. Måske er der kommet noget i klemme, eller afbryderen er blevet træt og defekt. Jeg skriver til dig personligt om, hvordan jeg evt kan hjælpe dig, hvis du vil have det.

  1. Kære Søren. Tak for dine kommentarer.
   Det er svært for en ikke- anerkendt reparatør/person at få lov at bestille dele hos Wodschow.
   Det kan kun lade sig gøre igennem en anerkendt forhandler.
   og jeg har ikke fundet nogen der vil/kan bestille tandkransen separat.
   Imidlertid havde jeg for nylig en reparation, hvor det var planethjulet der var knækket, og sådan et havde jeg liggende, brugt. For at kunne skifte det, skulle tandkransen af. Det viste sig umuligt at skrue de tre skruer ud, som holder kransen. De var limet så kraftigt i gevindet, at de knækkede, og jeg var nødt til at bore dem ud, og skære nye gevind. Ret bøvlet, men det lykkedes.
   Så det er ikke så enkelt. Med mindre du er rutineret med gevindrenovering og har gode snittappe, så ville jeg faktisk råde dig til at bestille hele rørehovedet. kontakt Brønnum, som måske gerne vil levere. Ellers kan jeg hjælpe dig med at bestille det.

   Men jeg synes at du skulle kigge forbi på fredag, som du skriver. Send mig en SMS om hvornår du kommer.
   VH
   Niels, Reparationsværkstedet.

 3. Kære Niels

  Dejlig vejledning. Nu er min Teddy (næsten) skilt ad (mangler lige en låseringstang) til resten. Man jeg kan allerede se, at kun een nylon-tand , er knækket af det store tandhjul.

  Det ser ud til at nylon-tandhjulet har sit eget nummer, nemlig “10.1” eller “AR005-001-TD001”, ses på https://varimixer.com/wp-content/uploads/2018/09/TEDDY-5L-spare-parts-date-042018.pdf. Har du stadig ikke haft held til at købe dette separat?

  Mht. hvad Bjørnen holder til: Jeg laver normalt 900 gram pastadej ad gangen (6 æg, 200 gram tipo 00, 400 gram semolina durum). Hastigheden står så på ca. 1 mens dejen æltes. For et par dage siden lavede jeg pastadej af 7 æg, dvs. 1050 gram pastadej, og hastigheden stod på 1 + en prik (=1 1/3). Det var så et æg og en prik for meget.

  Jeg kommer gennem Nyborg fredag inden Påske og igen lørdag i Påsken – måske har du et tandhjul eller et helt rørehovede, jeg ville kunne købe?

  Vh Søren

 4. Hej Niels Monberg
  Min teddy står og knurrer, men vil ikke dreje rundt med kroge m.m.
  Jeg bor i Sønderjylland og kan desværre ikke selv reparere
  Maskinen.
  Har du et godt råd?

  1. Hej Jonna.
   Det bedste råd jeg kan give er at sende den til mig, så jeg kan fikse den for dig.
   Jeg skriver en mail til dig snarest.
   VH
   Niels Monberg

 5. Hej Niels
  Tak for din expertice…dejligt man kan finde det på nettet..
  Jeg har et gear som er ødelagt pga jeg brugte kødhakker til kikærter som ikke var helt udblødte, så sagde det knæk knæk..
  Mit spørgsmål er: kan man bestille et nyt rørehoved direkte fra Woodshow eller kan jeg bestille igennem dig?
  Vh Martin

  1. Nu kører jeg jo ikke primært grossistforretning, men hvis du kontakter Brønnum storkøkkener, så kan det være du kan få det derigennem.
   Men hvis du gerne vil have mig tila t reparere maskinen, så skriv til mig under menupunktet “Kontakt“.
   Venlig Hilsen Niels

 6. jeg har en kenvood køkkenmaskine hvor overdelen springer op når den kører/går igang – er der en adresse jeg kan aflevere den på, jeg er en gammel mand og er ikke så god til at pakke ind og sende.
  jeg fornemmer det måske kun er an skrue ell. møtrik der skal spænden ?

  1. Hej Leif.
   Ja min adresse finder du i topmenuen hvor der står kontakt.
   men det er jo i Nyborg, og du bor i Hornslet, og vi er jo i gang med at finde ud af det.
   vh
   Niels

 7. Hej Niels,
  Tak for din fine artikel. Min Teddy Bjørn har også et defekt gear, men den skrue ovenpå drevet knækkede, da jeg forsøgte at løsne den og jeg kan ikke lige banke drevet ud.
  Har du et godt råd? Jeg tænker at bore resten af skruen ud og se om jeg så kan banke drevet ud.
  Der er helt sikkert et ødelagt nylon tandhjul nede i drevet, men ellers fejler den ikke noget.
  Jeg har et CVR nummer, men jeg kan ikke finde drevet på Brønnum’ s side?

  1. Hej Palle
   Som jeg har svaret dig via mail, så kan det måske være en løsning at afkøle godset omkring akslen med noget kølespray.
   Held og lykke med det.

 8. Hej Niels.

  Jeg har en Bjørn Teddy, uden udtag til kødhakker etc. Problemet er at den slår fra /stopper med at ælte dej også selvom dejen ikke er for tung. Har du nogen ideer til hvad det kan skyldes?

  Vh Henrik

  1. Enten er det et mekanisk problem, eller også et elektronisk.
   Bliver motoren ved med at køre når den slår fra? for så lyder det som et mekanisk problem. Hvis motoren holder op med at køre, så er det nok noget elektronisk.
   Det kan jo også være at det er kullene, som er en del af motoren.

   hvis det er noget mekanisk, så ville jeg prøve at afmontere toppen, som beskrevet i blogposten, og se hvordan de forskellige dele opfører sig.
   Du er også velkommen til at ringe til mig. Det er 6170 3325. Så kan vi få en snak om det.
   vh
   Niels

   1. Hej Niels.

    Tak for svar. Motoren stopper når den slår fra og maskinen vipper dejkrogen op af skålen.
    Jeg ringer til dig i morgen.

    Mvh Henrik

 9. Hej Niels.
  Jeg har arvet en brugt Bjørn som gik i stykker og har et spinkelt håb om at kunne fixe den men er lidt i tvivl om hvilke reservedele jeg mangler.
  Man kan ikke dreje hjulet rundt for at “åbne” bjørnen – den takker bare over!
  Den kører egentlig fint og vil gerne starte, men det er som om de ikke styrer ens de to “hjul”.
  Har du en ide til hvad det kan skyldes? Og kan der skaffes reservedele?
  Vh Daniel

  1. Når du skriver “Hjul” så tænker jeg at du mener de to knapper som man styrer hele maskinen med.
   hvis jeg var dig, så ville jeg lige tage dem af, ved at indsætte en flad genstand under, og vrikke dem forsigtigt af. så vil du sikkert kunne se at en af dem er defekt der hvor den skulle sidde fast på akselen.
   jeg vil gætte på at en ny knap vil kunne løse dit problem. Læg mærke til at der er forskel på højre og venstre knap.

   Skriv til mig hvis jeg skal hjælpe dig med at skaffe en reservedel.

 10. Kære Niels!

  Tusind tak for at dele din viden og ekspertise.
  Jeg vil høre om du evt. kan hjælpe mig med at bestille reservedel til Teddy Bjørn.
  Vi har en Teddy Bjørn Varimixer og da jeg skulle bruge kødhakkeren, blev Teddy overbelastet og det sagde knæk – det hele kan dog hakke og røre men nu med en larm som om noget rammer på hinanden mod hinanden inde i rørehovedet.
  Jeg er i tvivl om det er tandhjulet eller rørehovedet der sagde ‘knæk’ da jeg overbelastede kødhakkeren.

  Jeg kan evt. sende en video optagelse af hvordan maskinen lyder nu.

 11. Jeg har en Teddy Røremaskine med præcis samme problem, som også kræver et nyt rørehoved. Kan man bestille det hos dig?

 12. Hej Niels

  Tusind tak for denne gode vejledning.

  Jeg har samme problem med min Teddy, som du her beskriver. Jeg er kommet dertil, hvor de to låseringe er fjernet. Jeg kan ikke få det lille tandhjul af. Kan du beskrive nærmere, hvordan du gjorde det?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Søren

  1. Jeg tror faktisk slet ikke at jeg tog det lille tandhjul af. Når det store er kommet af, kan det løftes af sammen med tandremmen.
   Har du virkelig også fået gearet ødelagt? hvordan er det sket?
   Er bare nysgerrig efter hvor robust Teddy egentlig er. .

 13. Hej Niels
  Jeg har også en Teddy som er flækket, efter en tur på gulvet. Kan du give mig kontaktoplysninger til levarandøren med henblik på bestilling af reservedele?
  Mvh. Anders ?

  1. Jeg er lige for tiden ved at ordne den Teddy som er nævnt i de øvrige kommentarer. Skaden viste sig at være større end først antaget, da selve støbegodset også havde en flække. Den er jeg ved at udbedre lige for tiden.
   Men ellers er det Oluf Brønnum & Co. A/S (https://www.bronnum.dk/da-dk/) som kan levere reservedele. Men kun til virksomheder.
   Kontakt mig gerne hvis det er noget jeg skal hjælpe dig med. .
   Men hvis det også er topskjoldet der er flækket på din, så trænger den nok også til at blive kontrolleret for yderligere skader. . .

 14. Hej Nils
  Super med billeder og beskrivelser.
  Ved du hvor man få reservedele. Jeg har en top der er revnet efter en tur på gulvet?

  1. Ja, jeg kan godt bestille reservedele. Desværre kræver leverandøren at man er en virksomhed for at de vil levere.
   Men vi ses jo snart 🙂
   Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *