Væk med den gamle lak

Min gode ven Niels- Ole spurgte mig hvordan han skulle fjerne lakken på hans kones gamle taburet, og efter at vi havde snakket lidt om det,så lovede han at tage nogle billeder af processen. Det nedenstående er hans beretning og billeder. Det er nok værd at læse inden du går i gang med selv at sætte dine gamle møbler i stand:

Taburetten så sådan her ud:

Så fik den en gang lud. Kausisk Soda og vand blandes som beskrevet på soda-dåsen. Husk handsker, briller og hæld soda i vand, ikke vand i soda.
Blandingen bliver meget varm.
Når blandingen er blevet kold blandes tapetklister i til en tyk grød. Hvis man ikke venter med at komme tapetklister i, så klumper det bare – egen erfaring.
Smør blandingen på stolen, og pak det lidt ind i plastik.
Efter 5-6 timer er lakken opløst og blandingen skrabes/vaskes af.

Afvask til sidst med en tynd blanding af eddikesyre og vand, for at neutralisere sodaen.

Lad stolen tørre.
Slib den og giv den en afsluttende behandling. Her får den lak (3 gange):

Benene kunne måske blive kønnere, men sædet – det er flot.

Undervejs: Benene blev lidt løse efter behandlingen med soda, så de blev taget af og limet på igen. Desværre bankede jeg bare alle ben i bund, men så var benene ikke lige lange. Benene blev så banket ud igen, men al den banken fik sædet til at gå op i limningen, så det måtte lige limes sammen igen. Ved næste samling af benene var jeg noget mere omhyggelig med at få benene lige lange.

Det var Niels- Oles beretning. Jeg håber at du er blevet inspireret til at selv gå i gang.
Det er bedst at gøre om foråret eller sommeren hvor man kan stå udendørs. Så risikerer man ikke så let at ende med at fjerne lakken af både taburet og gulv.

Hvis det virker for bøvlet, så er du velkommen til at kontakte mig, og høre om det ikke er noget, jeg skal gøre for dig.

15 tanker om “Væk med den gamle lak”

 1. Har lige købt en ældre lakeret Wegner lænestol og skal i gang. For 45 år siden var det nøjagtig samme metode og blanding jeg afsyrede mine bedsteforældres borde, stole og skabe med. Sjovt at lige netop dette ikke har ændret sig, tak

 2. Hvad er den bedste og billigste måde at fjerne en blå oliemaling på fra en af Wegners y-stole (mine forældre, ak) så den står i lyst naturtræ ??

  1. Hej Sven
   Jeg må indrømme at jeg ikke tør anbefale lakfjerning med Kaustisk Soda til det, for inde under malingen består Y-stolen af en formlimet krydsfiner, og der er en risiko for at sodaen vil få limen i krydsfineren til at gå i opløsning, og så står du med noget der mest ligner vådt bølgepap og ikke en Wegner stol!!
   Jeg ved ikke hvad man skulle gøre, andet end slibning. Eller overvej at sælge den på DBA, og køb en naturtræ i stedet for. . .

   1. Tak for at du gad bruge tid på at tage stiling til spørgsmålet hvor nedslående det end var. Jeg vil følge dit råd.

 3. hej Niels
  Jeg har et Børge Mogensen SHakerbord og 4 stole der er lakeret. Jeg vil gerne fjerne lakken og behandle med sæbe eller olie.. Det er massiv egetræ.. Hvordan fjerner jeg lakken? Skal der bruges petroliumsolie eller hvordan? For sliber jeg bare så brænder lakken jo fast… hvor holder du egentlig til og kunne du måske være behjælpelig med dette? mvh

  1. Hej Nina
   lak på egetræ skal slibes af. Måske kan du finde et snedkeri hvor de har en stor båndpudser der kan klare at slibe pladen af, for dig. Men ellers hedder det håndkraft. hvis lakken brænder fast, så har du for meget fart på. jeg har ikke erfaringer med at slibe med petroleumsolie, men ville ikke vælge at gøre det. jeg ville bruge en excentersliber på lav hastighed, og med nyt sandpapir på. Den har jeg slebet lakken af mange bordplader af med. Ingen er brændt fast.
   Tak for tilbuddet. jeg holder til på Fyn, men har hverken plads eller tid til at tage opgaven på mig.
   vh Niels

 4. Hej
  Jeg har købt en Wenger Y stol i lakeret bøg som jeg synes er gullig og for skinnende..
  Kan jeg slibe lakken af uden at stolen tager skade ? Evt med hvad?
  Tak

  1. hej Tina
   ja, den eneste løsning er nok at slibe stolen af. Det er nok svært at komme til med fletsædet på. Men ellers bruger du bare sandpapir og knofedt (= stædighed og tålmodighed). ikke noget med kaustisk soda. Det er ikke godt til hårdt træ som eg og bøg.
   vh Niels

 5. Kære Niels. Jeg har købt 4 folkestole i bøg, men de er lakeret og meget gullige i træet. Jeg gad godt have lakken af og måske sæbebehandle bøgetræet i stedet, og håbe på en en lysere/mindre gullig nuance. Har du nogen ideer til hvordan det er bedst? Og mest skånsomt ift. at undgå, at benene bliver løse osv.
  Mange hilsner Andrea

  1. Hej Andrea
   Først undskyld for det sene svar. Jeg har haft for travlt i værkstedet til at passe bloggen ordentligt,
   Men jeg kender ikke nogen nemme genveje til dit problem. Hvis du skal have lakken af, så er det et hestearbejde at slibe den af, med alle de hjørner og kroge der er på sådan en pindestol. Selv tror jeg at jeg ville skille den ad, ved at banke pindende ud af hullerne og så slibe dem. Derefter lime dem sammen igen, og sæbebehandle dem.
   Eller overveje at tage den nemme løsning at male stolene.

  2. Hej Andrea
   Jeg ejer selv nogle folkestole i bøg og leger også med tanken om at fjerne lakken og sæbebehandle dem i stedet. Gjorde du dig nogle erfaringer med dine, du vil dele?
   Mvh.
   Cecilie

 6. Hej,
  Jeg vil gerne høre, hvordan blandingsforholdene mellem Kausisk Soda og tapetklister skal være?

  På forhånd tak,
  Mathilde

 7. Hej, jeg har den fineste Teak kommode som jeg er rigtig glad for. Desværre er jeg flyttet ind i en lejlighed med meget lyse gulve og nogle lyse møbler så kommode stjæler meget opmærksomhed. Det skyldes egentlig at dens lak har givet kommoden et meget guligt/orange udtryk selvom man godt kan være heldig at teak har en mere støvet brun farve. Det er ikke mig der har lakeret den men jeg ville høre om det er muligt at slibe lakken af så den bare får en flot rå træ farve eller give den en anden gang lak som forhåbentlig reagerer anerledes og giver den et mere støvet look.

  1. Hej Gertrud.
   Tak for kommentaren. jeg vil svare dig pr mail.
   Men ellers er den bedste måde at behandle din kommode at slibe den, som du skriver, og ikke fjerne lak med ludbehandling, som det er gjort i artiklen.
   Man skal bare huske at træet ikke er massivt teak, men kun et tyndt lag finer uden på noget andet træ, så det er bare med at passe på ikke at slibe igennem.
   Bagefter skal træet så have noget teak olie, som netop giver den der farve du taler om.

   vh
   Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *