Æv, vandhanen drypper, og den er endda kun 4 år gammel

Indrømmet, ligefrem Legetøj kan vi nok ikke kalde vandhanen i køkkenet, selv om jeg kender børn der vil være uenig i dette.
Men Doktoren synes alligevel at denne lille vedligeholdelseshistorie er på sin plads her, fordi den satte den der glade følelse i maven på Doktoren, for det lykkedes med få midler, og et minimalt tids- og ressourceforbrug, at få vandhanen til at føles som ny igen.
Nåmn, her er hvordan det startede:

Det første vi husker inden adskillelse af vandhane, er at lukke for de her:1 hovedhaner åbne
Det er de to haner som sidder nede under vasken. her er de åbne, og2 Hovedhaner lukkede
Her er de lukkede. Så gik Doktoren i sving med selve operationen.
Først skulle der skaffes adgang:3 ud med proppen med tekst
Og den tog han ud med en lille spids ting. Skruen bagved er en Unbrako skrue, så der skal naturligvis bruges en unbrako nøgle til den:4 Unbraco i skruen
Skrue, skrue et par omgange, ikke for mange, den skal bare løsnes, og så:5 håndtaget af
kan man lige tage håndtaget af.

Hmm, hvad nu? Doktoren vendte sig til sit netværk, i form af YouTube, hvor der ligger instruktionsvideoer om næsten alt. Han søgte på “disassemble FM mattsson”, som betyder “Adskille FM Mattsson”.
Det var ikke personligt ment overfor den stakkels svenske vandhanefabrikant, men alligevel blev Doktoren ledt hen til denne video (Og det link viser lige det sted i videoen hvor det vises hvordan man kommer videre.)

Reklameindslag:
Her er det på sin plads at anprise hvor mange nyttige videoer der ligger på YouTube. Du kan finde instruktioner i næsten alt praktisk som du kan komme ud for.
Det er lige ved at alle de videoer kunne gøre Legetøjsdoktorens blog næsten overflødig, bortset fra at det er her du finder den ægte begejstring over at kunne gøre en forskel, for både Miljø, selvtillid og pengepung.

Videre med rep:
Nu har du nok allerede set hvordan man får den der hane skilt ad, så jeg vil gå videre med at vise hvordan det så ud da Doktoren adskilte selve indsatsen9 Fejlen
Mellem de her to flader, som skulle ligge helt tæt mod hinanden, var der en masse sorte gummiagtige aflejringer. Så er det svært at holde tæt. Doktoren opdagede at en lille flap faldt af, men han håbede at det nok gik alligevel.10 Dobbeltfejl
Efter at have skrubbet med neglebørsten smurte Doktoren12 Hanefedt
på gummifladerne.

Endnu en reklame:
Det er værd at anskaffe sig en tube af sådan noget. Godt til mange ting som gummi og vistnok også nylon. Kig i byggemarkedets VVS afdeling.

Videre igen:
Nå, men det så sådan ud:13 Rent og fedt på
Til højre ser vi for resten den ene del af selve hjertet i vandhanen, nemlig en keramisk skive. Den anden side af skiven ligger imod en anden keramisk skive, og de er så fint lavede at de er helt tætte. Du kan se her hvor glatte og blanke de er:12b heller ikke fedt her keramisk
Og den anden:12a keramisk ikke fedt på
De to flader skal der IKKE fedt på.
Nåmen nu var det så tid at samle tingene, og heldigvis havde Doktoren lagt mærke til hvordan det sad sammen da han skilte det ad. Det er også vigtigt.
Så i løbet af ingen tid, næsten, kunne han optage den her “Efter” video:

Til slut et par anbefalinger:
Doktoren havde tidligere anskaffet sig sådan en FM Mattsson specialnøgle som skal bruges til at skille hanen ad, for det er ikke første gang den skulle repareres, og det der Hanefedt er bare noget alle MÅ have.
Hold dig ikke tilbage fra at anskaffe værktøjet når du får brug for det. Det er billigere end at købe ny dimser, og du får brug for det igen.
Kast dig ud i at skille ting ad. Det er sjovt og lærerigt, og du kommer til at opleve at du godt kan finde ud af at samle det igen. og selv om det måske ikke lige kan repareres, så lærte du alligevel noget af det. Og som vi så i denne historie, så gik det alligevel, selv om der var en lille flap der faldt af.

Tak for din opmærksomhed, og ha det til vi ses igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *