Klistring af løse trappefliser

AAARRRGGGHH!! lød det forleden aften ude fra haven!!

Det var ikke en varulv, men tværtimod Doktorfruen der var ved at stå på næsen ned ad trappen fra terrassen. Grunden var at en af liserne på trappen var gået løs og havde svigtet Fruen i et kritisk nedstigningsøjeblik.
På dette billede kan det trænede øje 01denliggervistlost
se at den der flise ligger lidt længere fremme end de andre. Den er vist løs?02denvarløs
ja, og her kan vi se at den havde været sat fast med noget fliseklæb, som er en slags betonagtig lim, som man bruger til at klæbe fliser på med. men desværre bliver limen våd når det regner, og når så (og her bliver det lige lidt teknisk!) det bliver frostvejr, så fryser vandet inde i limen til is, og eftersom is fylder ca 10% mere end vand, så bliver den våde lim større og går i stykker. I begyndelsen kun en lille smule, men efter nogle vintre, hvor temperaturen skifter mellem frost og tø, så giver fliseklæberen efterhånden op, og flisen er ikke længere en del af en trappe, men er pludselig blevet til en Doktorkonefælde.

Her til eftermiddags havde Doktoren så fat i fugepistolen og gik i gang med forberedelserne: 03 udfejning
Det gamle jord og regnormelort og istykrede fliseklæber skulle ud, og der blev fejet og 04 udskrabning
skrabet ud i bunden og05 afskrabning
bagsiden af flisen blev også skrabet ren. Midt i alle forberedelserne glemte doktoren helt at tage et billede af hvordan han lagde fugemasse ud i bunden af hullet med sin fugepistol, og det er ærgerligt fordi pointen i alt det her er at han nemlig brugte elastisk bygningsfugemasse, 07fuumassn
som der er inde i den der patron i den der blå fugepistol, som den hedder, og fordelen ved det fremfor fliseklæberen jeg omtalte før, det er at det dels er elastisk, så det kan udvide sig hvis der skulle ligge noget vand og fryse til is, og blive stort, og dels at det ikke kan blive vådt.
Nåmen Doktoren havde ikke det store held med medierne idag, for ikke nok med at han glemte at fotografere hvordan han pluttede fugemassen på, men da han skulle optage denne video, så blev kameraføringen heller ikke af ligefrem professionelt tilsnit.

Men der er nu noget autentisk over den, siger Han. Man kunne måske kalde det EkstremDogme.

Nå, men efter at have fået den på plads, så kom 06 Nissenpasserå
der en lille vagtpost på plads til at skræmme Doktorfruer og andre fra at betræde området i de næste par dage. Så lang tid tager det nemlig for fugemassen at hærde.

Lige til slut et par råd om fugemasse:

1 Til udendørs brug skal man bruge elastisk byggefuge, som her, eller silicone.
IKKE Acryl fugemasse, som ikke kan tåle frost, og i øvrigt heller ikke vand.

2 Den opmærksomme iagttager har lagt mærke til at tuden på fugemassen så ud som om der var rimfrost på, og det var der nemlig, og det er fordi at Doktoren allerede havde lagt den ud i fryseren da han kom i tanke om at tage et billede af den. Og hvorfor er den så i fryseren? Det husker vi fra denne post om hyndekassen, del 2 som omtaler hvad der sker hvis man IKKE opbevarer sin fugemasse i fryseren.
Og hvis du skulle have glemt det, så betyder fryseropbevaring at fugemassen lader være med at hærde og blive stiv, og kun kunne du til at lave gummidupper af.

Tak atter en gang for opmærksomheden, og hyg dig med dit eget fliseklistringsprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *