Rensning af Vermona Piano Strings

Sådan en sag her: 01 Vermona Orglet– er virkelig noget som visse musikere kigger langt efter. Det er en synthesizer (elorgel) fra 1970- ernes DDR (Østtyskland). Efter sigende har det en helt enestående lyd, og nogle muligheder som man ellers ikke finder.
Nå, men William kom til værkstedet med sin, fordi den havde en kedelig tendens til at tonerne fortsatte efter at man havde sluppet tangenten. Ikke alle tangenterne, men nogle af dem.

Jeg startede med at undersøge, hvilke af dem der havde problemet, og jeg afmærkede dem med nogle små festlige mærker, jeg havde liggende:

Her ser du et eksemplar af det sagnomspundne elpiano/synthesizer af mærket Vermona, som er fremstillet i DDR (Østtyskland i slutningen af halvfjerdserne. Der findes musikere der sværger til dette intstrument.

(De hele flag betyder at den altid blev hængende, og de halve at det kun var en gang imellem).
Efter at have fjernet nogle skruer kunne jeg klappe klaviaturet op, og få adgang til at pille lidt ved de kontakter som slår til og fra, når man trykker på en tangent:
(Se filmen ved at trykke midt på den)

Så jeg fandt ud af at der var kontaktbesvær nogle bestemte steder.

Jeg fandt mit rensespray frem, og gav dem allesammen en omgang:

Det løste de fleste af problemerne, men der var stadig enkelte af tangenterne som af og til fik problemet igen. Derfor har jeg lavet en lille video, som William også kan se på, når han selv lige vil ordne sagerne:

“Jamen!” siger du så.
– Er det da ikke meningen at Reparationsværkstedet skal reparere tingene, så kunderne ikke selv skal rende og ordne det?

Og til det er der at sige, at vi har har at gøre med en dame i sin bedste alder, og at der sjældent kommer noget godt ud af at prøve at få hende til at ligne en teenager igen, så den reparation jeg har lavet den er skånsom. Jeg KUNNE godt have prøvet at gå til rensningen med nogle skrappere midler, som for eksempel den gang jeg ordnede Annes elcykel, på en måde som du kan se af billedteksten på dette billede (link).
Men jeg syntes, at det var for risikabelt at rode med mættet eddike/salt opløsning inde i det sarte elektronik. Hvis det kom de forkerte steder hen, så kunne det gøre orglet ubrugeligt.

Og lidt om hvad man også kan bruge Sugru til:

Så var der for resten også en anden ting, nemlig at en af knapperne: 06 knækket knap

var knækket, og ikke kunne sidde fast på sin pind længere. Hvad limer man sådan en med? Det skal ikke være noget der er for flydende, for det ville nå at flyde ud inden det hærdede, men jeg fandt lige en pakke07 Sugru
frem. Jeg åbnede den: 08 Sugru Åben
Og nu kan man se hvad det handler om, nemlig en slags modellervoks som dog hærder til gummi efter et døgns tid. Jeg fyldte den hule del af knappen med sugruet og satte den på med et lille arrangement, som kunne holde den lige: 081 fastholdelse af limning af knap

Og det endte med at se nogenlunde ud: 09 knappen er på

Og så VIRKER det.

Tak for at du holdt ud så længe.

Sjovt nok havde William to ting som skulle repareres. Orglet og så en elektrisk vaffeljern. På forhånd var jeg sikker på at kunne ordne vaffeljernet, men var mere usikker på orglet.

Og så kom det til at gå lige omvendt, for vaffeljernet havde to afbrændte varmelegemer, så det er lige til at aflevere på genbrugspladsen, men orglet, ja, det fik lige et nyt liv.

Husk det kan betale sig at prøve. . .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *