Ringeklokke og mobil- oplader

Egentlig ville Doktoren have fortalt om de Doktorprojekter som Han var blevet involveret i igennem sin ferie, som stikket til svigermors computer:

og fornyelse af bunden af en af stolperne på verandaen:01 midt i arbejdet
men det bliver der ikke plads til i denne omgang, for i går aftes kom Doktorens gode ven Morten på besøg, og Doktoren kunne høre at han stod og puslede ude ved døren.

Doktoren lukkede op, og efter at have mildt bebrejdet Morten at han ikke havde benyttet06 ringetryk ude
ringklokken udenfor, så viste det sig at grunden var at den ikke virkede.

Klokken er en meget almindelig trådløs indretning, som mange andre huse er udstyret med, og som for det meste ikke virker. Det kommer vi tilbage til.

Straks fra morgenstunden i dag, tog Doktoren derfor fat på at fejlfinde. Han gik i gang med den indvendige del først. Den ser sådan ud:01 klokkeværket
Men hov. Den ser da underlig ud!! hvad er det for en ledning der kommer ud af den til højre?02 med sforsyning
Det ligner sørme en gammel Erichsson mobil- oplader. Og det er lige hvad det er.

Sagen er nemlig at Doktoren for en del år siden, inden Han blev Doktor, blev irriteret over at hans nye ringeklokke skulle have 3 nye walkman batterier hver tredje måned, og at klokken derfor ofte ikke virkede (Ligesom flertallet af klokker der sidder på de danske parcelhuse) fordi batterierne var for gamle. Allerede dengang var Han opfindsom, og fik øje på opladeren til den gamle mobillos, som for længst var blevet udskiftet. Der står flg på den:04 skilt
Læg mærke til at der står output: 4,5 V og så er der en streg med nogle prikker nedenunder, og det betyder at der, ud af opladeren kommer 4,5 Volt, pulserende jævnstrøm.
Nu forholder det sig så heldig at der, ud af 3 walkman batterier kommer 4,5 Volt jævnstrøm. Doktoren, inden han blev Doktor, tænkte at det da var lige til at sætte sammen.
Det gik også fint, rent bortset fra at lyden af ringeklokken nærmere mindede om en ringeklokke der var kommet i blenderen.
Efter råd fra Doktorbroderen, inden Han blev doktorbror, endte det med at Doktoren, inden Han blev Doktor, satte det sammen sådan her:05 løsning
Advarsel: ret teknisk- nørdet, kan overspringes:
Og her ser vi hvordan den sorte ledning er loddet til minus, og den røde er loddet til plus, og der imellem de to er loddet en kondensator ind, (Den har en kapacitet på 1000 mF (Mikrofarad)) og den blev givet til Doktoren, inden Han blev Doktor, af Doktorbroderen, inden Han blev Doktorbror.
Resultatet blev at den pulserende jævnstrøm ikke længere var så pulserende, og tonen blev væsentligt forbedret, hvilket man kan høre ved at afspille videoen længere fremme i denne historie. Den gode lyd, altså, ikke blenderlyden, som der ikke findes nogen optagelse af.
Nørderi slut.

Men hele denne historie fordi Doktoren selvfølgelig troede at det var hans, inden han blev Doktor’s, konstruktion der var noget galt med.
Men det var det ikke.

Doktoren gik derefter ud og hentede06 ringetryk ude
trykknappen som jo skal sende et radiosignal ind til ringeren indenfor, og som derfor er udstyret med et batteri inden i og det så sådan ud:07 batteriet
og var rustent og grimt i enderne og midtpå. Doktoren målte om der var de 12 Volt på, som der skulle være:11 voltage gl batteri
Og, nej, langt fra. Fejl fundet.
Et hurtigt opslag på det alvidende Internet viste09 Google om batterier
at den type var at erholde til en overkommelig pris. Men doktoren tænker globalt og handler lokalt, hvis det kan las’gis’, så han fandt thansens tilbud10 Nyt batteri
og drønede ud til butikken i sin doktormobil, og indkøbte et eksemplar, hvorefter han lige tjekkede12 voltage nyt batteri
Og der var rigeligt med saft på det.
I med det, og

atter en genanvendelse var i hus.
At få det gamle til at virke igen giver faktisk en bedre følelse end at få noget nyt.
Advarsel: Lidt filosofi, og salgstale:
Sådan et ringeapparat er ret almindeligt, og når Doktoren har været ude at rasle ind til velgørende formål, så har Han ofte oplevet at de ikke virker. De kræver hyppig vedligeholdelse i form af ressourcekrævende batterier hver 3. måned. Det er der ingen almindelige mennesker der husker. Derfor er han også lidt stolt over at Han, inden han blev Doktor, fandt på at genanvende mobilladeren til dette formål, og dermed sparede miljøet for at skulle fordøje ganske mange batterier, samt en overflødiggjort mobillader.
Doktoren forstår godt at det ikke er alle beskåret at lave sådan en ombygning, og det er en af grundene til at Han er gået hen og blevet praktiserende.
Han tilbyder nu at udføre en tilsvarende ombygning af netop DIN ringeklokke, og Han har tilfældigvis et par ladere liggende der kan bruges til formålet. Bare kom frisk.
Slut på Lidt filosofi, og salgstale.

Atter en gang hilser jeg fra Doktoren som siger tak for at du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *