Planlagt(?) forældelse i kaffeautomaten

Om hvordan du selv kan sørge for at forlænge livet for din kaffeautomat med indbygget kværn, som laver alt fra espresso til Cappuccino til dig.

Først vil jeg lige gøre klart, at hvis man gør noget, som man i denne artikel får indtryk af skulle hjælpe på noget, så gør man det på eget ansvar. Og jeg har hverken interesser i at skade eller styrke kaffemaskinefabrikanter.
Bare for at gøre det klart.

Så lige lidt om hvordan sådan en maskine burde virke.

Så noget om hvordan fabrikanten vil have at du afkalker den.

Og endelig noget om hvordan det betyder, at den går i stykker LIGE når garantien er udløbet.

Og så får du hjælp til at komme miseren i forkøbet.
Desværre er der ikke mange billeder i artiklen. Brug fantasien 🙂

Hvordan en kaffemaskine virker

Vi snakker om de meget udbredte automatiske maskiner fra f.eks. DeLonghi (ESAM og ECAM serierne), Siemens EQ serierne, og andre. Melitta, Philips m. fl.
De kværner bønnerne og brygger den slags kaffe til dig, som du vælger.

Fra vand til kaffe

1 Der er en vandtank, som du sørger for at hælde vand i, når maskinen siger at du skal. I vandtanken sidder der måske også et filter, som fabrikanten mener renser vandet. Måske for kalk, måske for større partikler. Det har jeg ingen mening om. Imidlertid er det en god ide at HUSKE at fjerne filteret inden man hælder kalkfjerner i tanken. Min erfaring er, at filteret og maskinen måske kan tage skade, hvis ikke man gør.

2 I bunden af tanken løber vandet gennem en slange ind i en flow- måler som måler hvor meget vand der løber igennem. Derfra ind i en pumpe, som pumper vandet videre.

3 Herfra presses vandet igennem varmelegemet, som er en elektrisk dims som varmer vandet meget hurtigt op til ca. 93 grader, som regnes for den ideelle temperatur til kaffebrygning.

4 Efter at vandet kommer ud af vandvarmeren, er der forskellige muligheder for at bruge det:
A til tevand, som kommer ud af en studs ved siden af kaffeudløbet
– eller
B til damp, når mælken til din cappuccino skal skummes op, og så kommer det ud af en anden slags studs som du putter ned i mælkekanden eller lignende. (Inden den skummer mælken op, så er vandvarmeren lige blevet varmet op til ca 120C, så vandet bliver til damp. )
– eller
C til at brygge kaffe af. Her bliver vandet ledt igennem en ventil eller slags fordeler, og derefter hen til “bryggeenheden” som er en anordning som indeholder de malede kaffebønner. De bliver presset sammen i et lille kammer, hvorefter vandet under ret højt tryk bliver presset igennem dem, og bliver forvandlet til kaffe. Den løber ud af udløbet og ned i din kop. På vejen passerer kaffen lige igennem en “Cremaventil”, som pisker lidt til kaffemolekylerne, så nogle af dem lægger sig som noget lækkert “Cremaskum” på toppen, som dermed bliver til en “Cafe Creme”!.

Om det bliver A, B eller C afgøres af hvad du indstiller maskinen til. Alt efter model.

Men Kalken!!

I Danmark er der en del kalk i vandet, og det er irriterende for kaffeelskere. Dels ødelægger det noget af syrligheden i kaffesmagen, og dels så gør det, at sådan en maskine den kalker til!

Hårdt vand??!

Det kalder man også at vandet er hårdt, og Google siger at
“Vandets hårdhed måles i °dH (Deutsche Härte). Middelhårdt vand defineres som 8-12 °dH, temmelig hårdt som 12-18 °dH. Hårdt som 18-24 °dH og meget hårdt som 24-30 °dH”.
Nå, men det behøver du ikke lære udenad. Det er dog en god ide at fortælle kaffemaskinen hvor hårdt det er. I brugsanvisningen står der hvordan du fortæller den det.
Og du kan finde ud af vandets hårdhed via din kommunes hjemmeside.

Kalk i varmelegemet

Når man varmer vand op, især hvis det går hurtigt, så synes kalkmolekylerne ikke det er særlig rart, og i stedet for at svømme pænt rundt i vandet, så får de lyst til at klumpe sig sammen i krystaller som sætter sig på fladerne, der varmer vandet op. Det ser du også i din elkedel som jo bliver lysegullig og lodden (kalk) i bunden.
Det vil sige at der kommer en belægning inde i rørene i varmelegemet, og hvis ikke man ser at få dem fjernet, så holder der snart op med at kunne komme vand igennem.

Kalk i kaffekredsløbet

Selv om man skulle tro, at AL kalken havde sat sig indvendigt i varmelegemet, så er der faktisk stadig nogle meget utilfredse kalkmolekyler som løber med videre. Og de har det med at sætte sig på overflader som driller vandet lidt længere fremme. Det sker ofte i de ventiler eller fordelere som vandet skal igennem inden det løber gennem bryggeenheden.

Afkalkning

Når kaffemaskinen har talt sig frem til, at der er løbet så meget vand igennem varmelegemet, at det nok er ved at være kalket til, så skriver den til dig (eller en lampe lyser eller lign.) at det er tid til at afkalke.

Hvordan maskinen gerne vil have at du gør:

Arj, det var jo noget sludder. Maskinen “vil” jo ikke noget. Den gør kun det som producenten har indprogrammeret i den.

Inden vi går i gang vil jeg lige gentage, at det er en god ide at HUSKE at fjerne filteret inden man hælder kalkfjerner i tanken. Min erfaring er, at filteret og maskinen måske kan tage skade, hvis ikke man gør.

Nå, men hvis du kører det afkalkningsprogram, som maskinen har indbygget, så sker der, i de fleste maskiner, dette:
1 Du skal opløse noget helt specielt Siemens eller DeLonghi afkalker i noget vand i vandbeholderen, og starte afkalkningen. Selv bruger jeg almindelig MinusKalk i en plastflaske nede fra supermarkedet, men det er for egen regning. Afkalker er en slags ret barsk syre, som opløser kalk, og som man ikke skal hverken lege med eller få i øjnene.
2 Maskinen pumper noget af det ind i varmelegemet, og holder en lille pause.
3 Maskinen åbner for tevands- udløbet og lader afkalkeren løbe ned i en beholder du har sat der, og så løber der noget mere afkalker ind i varmelegemet.
4 Den gentager processen indtil dens program regner med at der ikke er mere kalk tilbage i varmelegemet.
5 Så får du besked på at skylle vandbeholderen og fylde koldt rent vand i.
6 Det gør du og maskinen skyller sig igennem med vandet og er derefter ren! (Siger den)

Hvorfor det ikke er nok!

Kan du huske at jeg fortalte om det kalk som sætter sig på vej ud til kaffebryggeren?
Nej, men det gjorde jeg altså: Der sætter sig en lille smule i de ventiler og fordelere der leder vandet videre. Ikke så meget, men nok til at give problemer når du har brugt maskinen et stykke tid. f.eks. ca. 2 år (Garantiperioden) og et par uger.
Så bliver problemet, at der ikke kommer så meget kaffe i koppen længere. Men til gengæld mere vand nede i drypbakken. Og det problem bliver kun værre med tiden, og det hjælper ikke at køre afkalkningsprogrammet, (For det leder jo kun afkalkeren gennem varmelegemet).

Hvad du skal gøre i stedet for:

Du skal sørge for at kaffedelen af maskinen også bliver afkalket, og det gør du ved at
1 Gemme det afkalker der er kommet ud efter den almindelige afkalkning, og lade det køle lidt af.
2 Så hælder du det i vandbeholderen og
2a Hvis der er en “Skylle knap” (en rund pil med tre dråber indeni), som der er på mange DeLonghi maskiner, så trykker du på den.
2b hvis det er en Siemens eller en af de andre, så er man måske nødt til at snyde den lidt: Indstil den til at lave kaffe af malet kaffe fra pulverskuffen, og så lader du bare være med at hælde malet kaffe i pulverskuffen. Lav en kop kaffe (altså opvarmet afkalker, forstår du nok).

Det får maskinen til at opvarme den brugte afkalker (Som der stadig er en masse god syre i) og skylle den igennem de ventiler og fordelere som jeg nævnte før. Så bliver den lille smule kalk fjernet, som jeg også fortalte om. Det gør du et par gange med en pause imellem, hvor afkalkeren kan virke.
Hvis det er en Siemens indbygningsmaskine, så kan du risikere at den ikke lader sig snyde til at lave kaffe med tom pulverskuffe. I det tilfælde kan du jo ofre de kaffebønner som den vil have, eller du kunne putte noget andet, f.eks. perler til juniors perleplade i pulverskuffen. De kan også genbruges til at snyde pulverskuffen med mange gange.

Og afkalkeren kan stadig genbruges

Når du har gjort det, og altså er helt færdig med at afkalke maskinen, så genbruger du lige afkalkeren til at fjerne kalk i bunden af elkedlen eller ude på badeværelset. Der er nok stadig afkalkningsvitaminer i den.

Og hvad gør du så når der næsten ikke kommer noget kaffe i koppen længere?
Du tænker:

Det kan da ikke passe at sådan en dyr maskine kun kan holde i 2 år, og lidt. Jeg går ned til der hvor jeg har købt den. Med blandede resultater. Mange siger, at de får at vide, at de skal sende den til et værksted i Sverige, og der skal de betale en del for at få stillet en diagnose. Og en del oplever at ekspedienten tilbyder dem en god pris på en ny maskine, og så er fristelsen jo stor til at sige Årh hvad faen, vi køber sgu en ny!

Men i stedet;

Hvis der stadig kommer enkelte dråber ud, når du forsøger at lave kaffe, så kan du give den en omgang som beskrevet ovenfor, og dermed bane vej for at få al kalken fjernet.

Hvis ikke der kommer noget ud, er det nødvendigt at skille maskinen ad og reparere. Det kan jeg gøre for dig, eller måske instruere dig i, hvordan du selv kan gøre det.
Skriv til mig gennem kontaktfeltet eller send en SMS.

17 tanker om “Planlagt(?) forældelse i kaffeautomaten”

  1. Hej håber på råd.
    Vi har en De Longhi automatisk espressomaskine som vi har haft i 2 og halv år.
    Det er til kaffebønnerne. Når vi nu prøver at brygge kaffe, går den i gang, kværn går i gang, men så skriver den “Fyld Bønnebeholderen” på trods at der er kaffebønner i den.
    Har prøvet at rense kværn og starter igen, men den skriver der samme igen. Hvad kan jeg gøre?

    1. Hej Kika
      Tak for det gode spørgsmål. Mit bud på et svar kommer her:
      For det første aner maskinen intet om hvorvidt der er bønner i beholderen. Den gætter bare, fordi den kan mærke at kaffekværnen bare kører rundt uden at der er belastning på den. Men jeg har været ude for at problemet var at kværnen havde fået noget fugt på et tidspunkt, og var stoppet til med fedtet kaffegrums, som gjorde at den bare ræsede rundt uden at kværne noget, og derfor kørte for hurtigt. Løsningen var at pille kværnen ud af maskinen og rense den udefra. Det kunne godt lade sig gøre at rense den med nåle og børster udefra, uden at behøve at skille kværnen helt ad. Hvis man skiller kværnen ad, kan det nemlig godt være svært at samle den rigtigt igen, så den kan justeres indenfor det ønskede finheds- område.
      Eller også kan man jo købe en ny kværn og sætte i,
      Eller også kan man få mig eller http://www.genstartgenbrug.dk i Køge eller http://www.baeredygtigservice.dk i Aarhus til at kigge på den og fikse den for jer.
      men bortset fra at det kræver nogle specielle torx bits med hul i midten at få bagbeklædningen af sådan en Delonghi fætter der, så er det såmænd ikke så giftigt at skille ad og samle.
      held og lykke med det.
      vh N

  2. Hej,

    Jeg har en Siemens EQ serie. Den kan sagtens køre vand igennem. Men hvis jeg trykker på kaffe, brummer den bare mærkeligt og stopper efterfølgende brygningen. Har en ide om at kværnen er blokeret. Hvad tænker du?

    Kasper

    1. Hej Kasper
      Jeg tror at der er et problem med kværnen. Hvis den bare er blokeret, så siger den ligesom en boremaskine der klikker over, når man skruer skruer i. Det er nemlig sikkerhedskoblingen.
      Det er mere sandsynligt at der er et problem med selve motoren der trækker kværnen. Måske er den brændt af, grundet dårlig kommutator. Komtra.de har gode reparationsvejledninger her: https://komtra.de/siemens-kaffeevollautomat-reparaturanleitung.html
      Du kan også bede mig fikse den, og det lander nok på tæt på 1800 kr.
      vh Niels

  3. Hej Niels.
    Jeg har en delonghi cappuccino maskine, den vil ikke længer suge hver mælk eller rens op i mælkeskummeren. Der kommer heller ikke længer vand i dryp bakken.
    Hvis jeg sender den ind, få jeg nok en kæmpe regning.
    Har du et godt råd til hvordan jeg kan fikse den.
    VH
    Bethina

    1. Hej Bethina
      Først og fremmest kan du adskille mælkekanden og rense den så godt du kan. Og så kan du lige undersøge om der kan komme tevand ud af studsen, hvis du sætter vandstudsen på i stedet for mælkekanden. Hvis ikke der kan komme vand ud, så er forstoppelsen inde i maskinen. I så fald er der ingen vej udenom at skille den ad. På siden http://www.komtra.de kan man finde mange anvisninger på adskillelse af mange forskellige kaffemaskiner.
      Held og lykke med det, og lad mig gerne vide hvordan det går.
      Venlig Hilsen
      Niels

      1. Jeg havde samme problem, men efter en grundig “ekstra” afkalkning som beskrevet ovenfor, og en ekstra adskillelse og rensning af mælkeskummeren, virker maskinen og mælkeskummeren upåklagelig igen.
        Tak for de gode råd Niels

  4. Hej Niels.
    Jeg mangler simpelthen en vejledning i at adskille en Melitta Caffeo. Den lækker vand. Har du noget på den?

  5. Hej Niels

    Mange mange tak for denne beskrivelse. Jeg har med stor frustration kæmpet med min Delonghi maskine de sidste par måneder, hvor der gradvist er kommet mindre og mindre kaffe ud – mens den stadigvæk fint har kunnet skumme mælk.

    Jeg har skiftet en enkelt difuser (den første dims, vandet mødet inde i maskinen) men det lyder som om, at det ikke er her problemet er. Jeg prøve skyllemetoden og se om det kan afhjælpe problemet – og er der ellers andre dele, du vil anbefale, at man overvejer at skifte? Eller det noget, man skal have nogen med lidt mere erfaring til at gøre?

    Tak igen – så rart med nogen der lige gennemgår det fra ende til anden!

    Bedste hilsner,
    Emilie

    1. Hej Emilie
      Det lyder simpelthen som om du skal prøve det jeg beskriver, nemlig at fylde afkalker i vandtanken, og så skylle ved at aktivere knappen med de tre dråber på, hvorved afkalkeren kommer ud gennem bryggekredsløbet.
      Har du prøvet det, eller hvad?
      Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for at snakke om det.
      Vh
      Niels

      PS: Der KAN selvfølgelig godt være andet galt, end lige det der. Især hvis der kommer vand i grumsbeholderen. Gør der det?

  6. Hej Niels – spot on ift den problemstilling du lige hat hjulpet mig med. Og ovenikøbet underholdende skrevet😊👍

  7. Sjov fortælling som må afspejle en eller flere uheldige erfaringer. Jeg vil kraftigt fraråde at sende afkalker gennem brygge enheden. Hvis det gøres kræver det grundig gennemskylning med rent vand. Desuden er der en grund til at der findes anbefalede produkter til maskinens pleje.

    Jeg har gennem årene haft både en DeLonghi og en Siemens EQ maskine som er passet med de anbefalede rense og afkalkningsmidler. Jeg fik aldrig aflæst DeLonghi maskinens tællere, men den fungerede fint i 6-7 år. Siemens EQ maskinen er knapt 4 år gammel og har brygget tæt på 7000 kopper god kaffe, og der er mange kopper tilbage i den. Jeg har svært ved at genkende påstanden om “planlagt forældelse….”

    Maskiner af denne type skal renses jævnligt for et langt liv. Jeg renser maskinen 2 til 3 gange hver måned.

    Jeg har ingen kommercielle interesser i dette emne.

    1. Hej Kurt.
      Fint nok at du har andre erfaringer end mig.
      Jeg ser jo også bare de maskiner som kommer ind til reparation med det nævnte problem.
      Hvilken type vand bruger du, og hvad er hårdheden af det vand du bruger?
      Og har du et vandfilter i maskinen?
      Det lyder godt nok meget hyppigt at rense den 2-3 gange pr måned.
      Hvor mange kopper laver den?
      Vh Niels

  8. Tak Niels. Det var en god forklaring. Vi faldt i “ny maskine” fælden for et par år siden. Vi har også genbrugt syren med god succes. Jeg har også brugt ikke anerkendte (Kalk a’) fra supermarkedet med skiftende succes. Jeg synes Kalk a’ tager noget af metal forkromningen i maskinen og man kommer ind til kobberet. Har du observeret det også?
    Anyway, vi besluttede at gribe det lidt anerledes an. Vi investerede i et afkalknings anlæg. Det hjalp, men det er en dyr løsning. Kaffen smager bedre (ref. Din bemærkning om syrlighed). Det har også fået en anden konsekvens nemlig at vi er gået over til (lidt) dyrere bønner simpelthen fordi vi smager kaffen bedre.
    En sidste ting med afkalknings anlæg. Folk siger at vi kommer til at mangle kalk når man afkalker. Det har vi ikke observeret. Vi boede mange år hvor vi drak afsaltet havvand og vi har et familiesommerhus i Nordjylland hvor der heller ikke er antydning af kalk i vandet.

    1. Hej Jakob
      Det er muligt at der er fare for forkromning ved brug af anden afkalker. Jeg tror nu ikke at den der MinusKalk som de har nede i supermarkedet æder kromen, eftersom den også er beregnet til kaffemaskiner.
      Jeg ved jo ikke alt.
      Noget jeg gør i min egen kaffemaskine, det er at jeg tager vand ude fra regnvandstønden.
      Jeg tror ikke der er ret meget kalk i, og hvad der måtte være af urenheder og kriblekrableorganismer, regner jeg med bliver pacificeret på vej gennem varmelegemet.
      KH og hils Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *